2011-01-09 15:27 #0 av: [YlvaP]

Mariehamn har ca 11 000 invånare och rymmer många shoppingställen, restauranger och kulturhus.

Mellan två havsvikar ligger Mariehamn och hamnarna så omringar staden heter Västerhamn och Österhamn. I Västerhamn anlöper finlandsbåtarna eller sverigebåtarna som finnarnsa säger. Pommern ligger även i Västerhamn. Varje år kommer det 1,5 miljoner människor till Åland och de flesta kommer via Mariehamn.

P1000463.jpg

Mariehman grundades 1861 av ryske tsaren Alexander II och namnet kommer från hans hustru Maria Alexandrovna. Ryssarna byggde först sitt fäste ute i Bomarsund men efter Krimkriget så vände dom sina blickar till Övernäs som bildade detta näs som numera är Mariehamn. Endast Övernässtugan på skillnadsgatan finns kvar av denna epok.

Badhusepoken

Under slutet 1800-talet så var Mariehamn ett populärt badresmål och under 1900-talet så blomstrade turismen med alla sina badturister enda fram till 1913 när andra världskriget satte stopp för detta. Nu nästan 100 år senare kan Åland säga att dom är en badort/ställe igen i och med dom nya badhusen i Mariehamn och Godby byggdes.


Mariebad_IMG_1092.jpg

Varje sommar blomstar Åland och Mariehamn med sin litenhet harså många möjligheter än vad en större stad har att erbjuda. Räknat per invånare och tursitmängd. Mariehamn har en sightsingbuss från England som går från torget en gång i timmen. Även Lilla Holmen som är omtyckt av barnfamiljer finns inte så långt borta från torget har sin lilla del av alla tursiterna. På Lilla Holmen är det motorförbud och det finns et litet hus med fåglar och kaniner i. Påfåglar brukar gå löst där som är mycket vackra att se på. På Lilla Holmen kan man bada i den fina stranden.

Dsc00238.jpg