Åländska traditioner

Åländska specialitéer

2009-08-23 20:53 #0 av: Loucar

Alla länder/landskap har sina speciella rätter man tillagar, så även Åland. Lär dig lite om den Åländska matkulturen och kanske vågar du prova något av recepten.....

Fisk är av naturliga skäl en vanlig rätt på de åländska matborden, strömmingen var förr den viktigaste överlevnadsfaktorn för Ålänningarna. De vanligaste fiskarna är strömming, abborre, gös, sik, lax, gädda och skabbflundra, som ålänningarna lite respektlöst kallar piggvaren.Det har också länge varit tradition att leva på det som gården ger d v s man bakar bröd på eget mjöl, odlar sina grönsaker/frukt, kött från egna djur och fisk från havet.

Till de åländska delikatesserna hör även gräddiga och vällagrade ostar från mejeriet ÅCA, syrliga havtornsprodukter och så hemvetet, ålänningarnas eget vardagsbröd. Åland har även sig egen tillverkare av ålvados (man får inte kalla det calvados) och äppelvin kika gärna in på Tjudö vingård och lär er mer om dessa drycker. Åland satsar också mer och mer på att odla ekologiska produkter när man åker runt på Åland ser man ofta äppel och potatisodlingar. När det gäller kött äts framför allt nöt, gris och lammkött.

Ålandspannkaka med sviskonkräm

Ålandspannkaka

1 l mjölk
1 dl risgryn eller 1,5 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 ägg
½ - 1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma eller 1 knivsudd saffran
50 g smör eller margarin

Mjölk och risgryn (eller mannagryn) kokas till en smidig gröt som får svalna något. Äggen vispas med sockret och blandas i gröten. Mjölet, saltet och kardemumman tillsätts (om smeten är för tjock tillsätts mer mjölk). Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.

Servera med sviskonkräm och vispgrädde.

Sviskonkräm
1 l vatten
1 dl syrlig saft
20 sviskon (torkade plommon)
1 dl strösocker
1 bit kanel
3 msk potatismjöl (utrört i lite vatten)

Blötlägg sviskonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och avred krämen. Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den svalna något före serveringen. Serveras med vispgrädde.


Ålands svartbröd

Svartbröd och kastelholmsost

500 g malt (grovt)
1,2 kg rågmjöl (grovt)
1,3 kg grahammjöl
3-4 dl sirap
40 g jäst
2,5 l vatten
salt efter smak
kaffe och sirap till smörjningen av kakorna

Dag 1:
Rör ner 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet noggrannt med träslev i 8 dl varmt vatten under ca 15 minuter. Strö lite malt och rågmjöl som ett täcke över degen. Täck över bunken med handdukar och en filt så den hålls varm och låt degen vila i 20 minuter.

Degen rörs om igen och ca 8 dl kokande vatten hälls på, litet i sänder. Rör ca 15 minuter.

Strö 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet över degen som ett täcke. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila 20 minuter.

Degen rörs kraftigt i minst 15 minuter. Kokande vatten hälls på, litet i sänder, under kraftig omrörning. Den sista malten och nästan allt rågmjöl strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila i 20 minuter.

Degen rörs åter kraftigt i ca 15 minuter. Ungefär 1 tsk jäst smulas över degen och rörs ner. Det sista rågmjölet strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen och den får jäsa över natten.

Dag 2:
Resten av jästen smulas, löses upp i sirapen och tillsätts degen, grahammjölet tillsätts (spara lite till utbakningen) och man knådar tills degen lossnar från handen och "smäller" (degen pratar, brukar man säga). Lite mjöl strös över degen som ska "korsas" (man tryckte förr in ett kors i degen med handsidan). Handdukar och filt läggs tätt över degen, som får jäsa tills den verkar färdig att bakas ut.

Degen läggs upp på bakbordet och delas i 8 lika stor delar, av vilka man ut 1,5 cm tjocka kakor som får jäsa och naggas.

Kakorna gräddas i ca 225 ° under 15-20 minuter. Genast då bröden tas ur ugnen skall de smörjas rikligt med en blandning av kaffe och sirap - glöm inte att smörja undersidan. Man kan också hastigt doppa ned hela kakan i blandningen. Bred snabbt dukar över kakorna så att de hålls mjuka. De hålls väl nedbäddade tills de är ljumma, då smörjs de igen.

Låt kakorna torka upp efter andra smörjningen, trava dem parvis med övre sidan mot varandra, packa in dem tätt i folie och "ugnstånda" dem i 100-150 ° på nedre ugnfalsen i 6 timmar - eller tills bröden är svarta. I ugnen skall det stå ett kärl med vatten medan ugnsståndningen pågår. Ugnsståndningen innebär att brödet "sötmar" under den svaga värmens påverkan - brödet blir svart och sött.

När kakorna tas ut från ugnen packas de väl in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Låt sedan svartbrödet stå nedbäddat i två dygn. Smaken blir bättre för varje dag.


Åländskt hemvetebröd

hemvete

1,5 l mjölk
2 kg stenmalet vetemjöl (eller grahammjöl)
50 g jäst
1 msk salt

Ljumma mjölken, rör i jästen och tillsätt salt och mjöl under omrörning. Knåda samman degen och låt den stå övertäckt och jäsa på ett varmt ställe ca 30-60 minuter.

Slå upp degen på bakbordet och älta den till en lång längd, varifrån man skär degbitar som ältas på bakbordet till runda "bullar", som kavlas ut till runda kakor. Lägg dem på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter, nagga dem och grädda i 275 ° ca 8-10 minuter.


Källor: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun - Traditionell åländsk mat. Matkvalité.se och Åland.se

Anmäl
2009-08-23 20:57 #1 av: [YlvaP]

Jätte bra artikel Louise.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-08-25 14:59 #2 av: Citronmeliss

Mums. Ålandspannkakan med Sviskonkräm lät verkligen god!

Min farmor gjorde ofta det förr..Glad

Nu äter jag LCHF kost.. så det blir till att minnas och njuta!Flört

Anmäl
2009-08-25 16:02 #3 av: [YlvaP]

Ja det är ju en hel del kohydrater i dom.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-08-25 20:46 #4 av: Citronmeliss

Ja, det är ju det, men drömma kan man ju alltid göra!Skrattande

Anmäl
2009-08-26 15:45 #5 av: Loucar

Fyll gärna på med egna åländska specialitér som ni känner till.....

Anmäl
2009-08-26 16:00 #6 av: [YlvaP]

Ja det skall jag göra.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2009-08-26 18:05 #7 av: Chrome

Jättebra artikel.

Anmäl
2009-08-26 18:06 #8 av: Loucar

#7 TackGlad

Anmäl
2011-02-12 20:25 #9 av: Farwuq

Ganska snäll mat. Inte som på Gotland m.m.

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-02-12 20:58 #10 av: [YlvaP]

Jaså. Har inte ätit några från Gotland.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-02-13 09:22 #11 av: Farwuq

Men...

De har lammskalle och sådant...

Rynkar på näsan

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.